روشهایی برای افزایش آمار بازدید وبسایت

این پست را به اشتراک بگذارید :

روشهایی برای افزایش آمار بازدید وبسایت
چگونه وبسایتمان در گوگل رتبه یک بگیرد؟

ارائه: وحید سلیمانی

مهم نیست شما صاحب یک فروشگاه اینترنتی کوچک هستید یا یک سایت تجارت الکترونیکی عظیم را اداره می‌کنید، چیزی که حائز اهمیت است اینکه تعداد بازدیدهای روزانه از سایت شما برای فروش محصولاتتان تعیین‌کننده است.

در این مقاله ۶ راه که از طریق آنها می‌توانید آمار بازدید از سایتتان را به میزان قابل توجهی افزایش دهید، معرفی شده است:

۱) یک سایت ارزش‌محور ایجاد کنید: شاید بدانید که امروزه محتوا (Content) به شکل جدید بازاریابی موتورهای جست‌وجو تبدیل شده است. تخمین زده می‌شود بیش از ۸۰ درصد شرکت‌ها یک راهبرد تولید محتوا را به‌کار می‌گیرند اما تنها ۳۲ درصد از آنها واقعا احساس می‌کنند که راهبرد اثربخشی را در پیش گرفته‌اند. حقیقت آن است که بازاریابی محتوا همچون یک حیوان رام‌نشدنی است. برای کسانی که از بیرون به ماجرا نگاه می‌کنند، تولید محتوا کار ساده‌ای به نظر می‌رسد. یک سایت درست کنید، تعدادی عکس داخل آن بگذارید و ایده‌هایی را در آن منتشر کنید و در این زمان سایت شما آماده است اما کار واقعا به این سادگی نیست. شرکت‌ها باید محتوایی هدفمند و با کیفیت بالا ایجاد کنند که به نتایجی که در پی آن هستند منجر شود.

یکی از رازهای بازاریابی قدرتمند محتوا آن است که مشتری خود را به یک قهرمان تبدیل سازید. برای مثال، مشتریانتان را پیدا کنید و داستان‌های آن را بشنوید. از آنها بپرسید چطور شد که از بین تمام محصولات موجود در بازار، محصول شما را برگزیده‌اند، نام تجاری (Brand) شما برای آنها چه مفهومی دارد و چه احساسی به آنها می‌دهد. تصور کنید از طریق قرار دادن مشتریانتان در مرکزیت امور و دریافت نظرات و تجارب آنها، تا چه اندازه می‌توانید محتوای معنی‌دار و شخصی‌سازی شده برای سایتتان تولید کنید.

۲) از محصولات خود ویدئو تهیه کرده و روی سایتتان قرار بدهید: تهیه ویدئوهای تبلیغاتی یک ابزار قدرتمند برای فروش است که اطلاعات درست را در زمان درست برای خریدار فراهم می‌آورد. مثلا نگاهی به سایت ۶pm.com بیندازید. تقریبا تمامی کفش‌های تولیدی آنها دارای یک ویدئو است که در حال نشان دادن فردی است که آن کفش را به پا دارد. دو راه برای منتشر کردن ویدئو روی سایت خود پیش رو دارید. راه اول آن است که ویدئو را روی سایت خودتان بارگذاری کنید. این روش برای شرکت‌هایی که به دنبال آن هستند تا سایتشان از نظر میزان بازدید از ویدئوها در رتبه بالاتری قرار بگیرد، عالی است.

۳) دامنه‌هایی که شبیه به نام سایت شما هستند را خریداری کنید: این یکی از راهبردهایی است که توسط اغلب صاحبان کسب‌وکار آنلاین نادیده انگاشته می‌شود. بیشتر شرکت‌ها بر خریدن انواع پسوندها نظیر net. و org. و… متمرکز هستند اما اغلب یادشان می‌رود دامنه‌هایی را که شبیه نام سایت آنها هستند و غلط املایی دارند خریداری کنند.

۴) در شبکه‌های اجتماعی به صورت هدفمند حضور یابید: حضور در شبکه‌های اجتماعی برای صاحبان کسب و کار آنلاین مثل آب خوردن است، اما اغلب ضعیف اجرا می‌شود. اگر فقط یک چیز در این زمینه باید درک شود آن است که نباید از فضای شبکه‌های اجتماعی صرفا برای هدایت مشتری به سایت فروش استفاده کرد، بلکه باید از آن برای افزایش آگاهی در مورد محصول و گسترش ارتباط با مشتریان استفاده کرد. شبکه‌های اجتماعی برای صاحبان سایت‌های تجارت الکترونیک فرصتی هستند که می‌توانند از طریق آنها با مشتریان خود ارتباط بهتری برقرار کنند. بازهم نیاز است تا از مشتریان خود قهرمان بسازید.

۵) از ابزارها و برنامه‌های کاربردی موجود برای ارتقای محصولتان کمک بگیرید: ابزارهای جدیدی وجود دارند و هر روزه عرضه می‌شوند که می‌توانند به تلاش‌های شما برای فروش آنلاین محصولاتتان کمک کنند. یکی از آنها که من آن را آخرین فناوری موجود برای استفاده در تجارت الکترونیک می‌دانم، سایت Liketoknow.it است. این ابزار به کاربران اجازه می‌دهد که عکس‌های اینستاگرامشان را به محصولات تجاری تبدیل کنند.

۶) کاربران را ترغیب کنید که نظراتشان را راجع به محصولاتتان در سایت بیان کنند: اغلب سایت‌ها و فروشگاه‌های آنلاین امکان قرار دادن نظرات کاربران روی سایتشان را دارند اما بسیاری از آنها از این راهبرد درست استفاده نمی‌کنند. آیا می‌دانید بیش از ۸۸ درصد مشتریان به نظرات کاربران قبلی در مورد محصولات به اندازه پیشنهادهای شخصی اعتماد می‌کنند؟ هرکدام از نظرات ثبت شده کاربران در سایت شما، تاثیر شگرفی بر تصمیم به خرید مشتریان کنونی شما دارد. سوال اینجاست که این چگونه بر افزایش آمار بازدید از سایت موثر است؟

ابتدا باید توجه داشته باشید که نظرات کاربران یک محتوای منحصربه‌فرد و مرتبط است، دوم اینکه نظرات کاربران صفحات استاتیک سایت شما را به‌روز و تازه نگه می‌دارد و موتورهای جست‌وجو به صفحاتی که به‌طور مداوم مطالبشان به‌روز می‌شود علاقه نشان می‌دهند. سوم اینکه افرادی که وقت می‌گذارند و راجع به محصولی نظر می‌دهند همان‌هایی هستند که وقت صرف می‌کنند و تجارب خود را با دوستانشان به اشتراک می‌گذارند. درج نظرات کاربران باعث می‌شود تا صفحات مربوط به محصولات شما شانس بیشتری برای دستیابی به رتبه بالاتر در موتورهای جست‌وجو داشته باشند و با مشتریان ارتباط اجتماعی برقرار کنند.
با تشکر از توجه شما
منبع:دنیای اقتصاد

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این مقالات هم برای شما جذاب خواهند بود

جدیدترین مطالب وبلاگ یک کسب

McDonald's
bmw
mercedes benz
خلاقیت سوپر کرانچ در نمایش زنجیره غذایی
مفهوم تغییر در دنیای برندها
بابانوئلی که برندها ساختند
ADIDAS BREAK FREE
طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی
داستان چای کیسه ای
فونت های استفاده شده در لوگو برندها
بهترین کتاب های حوزه تبلیغات
تیزر تبلیغاتی تویوتا
اشتباهات مهم در طراحی لوگوی گوگل
بازگو کردن خاطره
اشتباهاتی که باعث کاهش سوددهی می شود؟
برای حفظ پول خود در خرید به این نکات توجه کنید!
پنجاه روش جذب مشتری
اصول نگارش چک
برد- برد
به مشتریان غیرفعال بفروشید!
نتیکت چیست؟
رقابت کسب و کارهای کوچک با غولها
اصل ۹۰ به ۱۰ چیست؟
یک واژه سه حرفی که از همه چیز برتره!
پیک آلفا چیست؟
اصول آداب معاشرت تجاری
۸مشتری که باید از آن‌ها اجتناب کنید!
چرا مشتری منصرف می‌شود؟
قطعی‌کردن فروش
قدرت نامحدود
تکنیک های مذاکره
رفتار مصرف کنندگان در دوران رکود